Funkcionalus virtuvės išplanavimas

Nuotraukos šaltinis: http://3.lushome.com

Virtuvė yra ta namų zona, kurioje kasdien praleidžiame daugiau ar mažiau laiko. Dažniausiai čia sukasi namų šeimininkė, gamindama maistą. Kad gaminimo procesas būtų patogus, labai svarbus virtuvės baldų ir buitinė technikos išplanavimas.

 

Planuojant virtuvės baldų ir buitinės technikos išdėstymą neretai remiamasi vadinamąją „darbinio trikampio“ taisykle. Pastaroji grindžiama trijų virtuvės zonų išdėstymu. 

 

Trumpai apie virtuvės zonas:

• Saugojimo zona – tai vieta, kurioje yra šaldytuvas ir ūkinės spintelės, kuriose paprastai saugomi sausi maisto produktai. 

• Plovimo / šlapioji zona – tai vieta, kurioje yra plautuvė, indaplovė bei šiukšliadėžė. Taip pat šioje zonoje laikomi indai. 

• Maisto ruošimo ir virimo zona – pati aktyviausia virtuvės zona. Šioje zonoje turi būti darbastalis, buitinė technika (pavyzdžiui, kaitlentė, orkaitė, mikrobangų krosnelė ir pan.). Čia laikomi ir visi daiktai, reikalingi maistui gaminti. 

 

Taigi, trys esminiai virtuvės taškai yra viryklė, plautuvė ir šaldytuvas. Patogus virtuvės išplanavimas remiasi tuo, kad tarp šių taškų turi būti nedideli atstumai. Specialistai siūlo jų išdėstymą formuoti trikampiu, kurio kraštinių suma būtų ne mažesnė kaip 3,5 m ir ne didesnė kaip 6,5 m. Tuomet tarp šių zonų bus patogu ir lengva judėti. Žinoma, jei tai leidžia virtuvės plotas, kadangi senosios statybos butuose virtuvės plotas itin ribotas ir plačių galimybių baldų išdėstymui nėra. 

 

Jei norite, kad virtuvės išplanavimas būtų funkcionalus, o šioje namų zonoje būtų lengva ir patogu darbuotis, tai, be jau minėto trikampio principo, atsižvelkite dar į kelis reikšmingus aspektus. Pirmiausia, tai nerekomenduojame viryklės įkurdinti visiškai šalia plautuvės, tikslinga tarp jų palikti bent 0,4 m tarpą. Tikrai bus patogiau, jei tarp šių dviejų taškų įsiterps spintelė, kita alternatyva – plautuvė su pratęstu paviršiumi (į viryklės pusę). Tiesa, dėl saugumo kriterijaus, jei naudojatės dujine virykle, tai pasirūpinkite, kad ją nuo lango skirtų bent 0,3 m atstumas.

Nuotraukos šaltinis: http://www.idesignarch.com

Dar vienas svarbus aspektas – atstumas tarp orkaitės ir priešais ją esančių baldų ar sienos. Šis atstumas turėtų būti ne mažesnis kaip 1, 2 m. Jei paliksite mažesnį atstumą, bus nepatogu naudotis orkaite, t. y. atidaryti dureles, įdėti ir išimti maistą, valyti orkaitę ir pan. Tiesa, yra orkaičių modelių, kurių durelės atsiveria į šoną – tokiu atveju pakaks 1 metro atstumo.

 

Skirkite dėmesio tarpui tarp darbastalio ir pakabinamų spintelių. Nors yra nustatyti standartiniai atstumai, visgi atsižvelkite į šeimininkės ūgį – jai turi būti patogu pasiekti produktus, indus iš pakabinamų spintelių.

 

Mažiausiai sprendimų galimybių suteikia mažos virtuvės, kur dažniausiai pasirenkamas linijinis išplanavimas, kai visos virtuvės zonos yra vienoje linijoje. Siekiant funkcionalumo, kiek tai leidžia galimybės, šaldytuvui geriausia vieta linijos gale, o plovimo zona linijos gale kaip tik bus netinkamas sprendimas. Kad būtų patogu, plautuvė turi būti pakeliui į maisto ruošimo ir virimo zoną, kad Jums kas kart nereikėtų įveikti didelio atstumo.

 

Tai esminiai aspektai, į kuriuos rekomenduojame atsižvelgti, kai planuojate savo virtuvę, kad darbuotis joje būtų patogu.

 

Straipsnis yra tinklalapio baldubirza.lt nuosavybė. Kopijuoti ir platinti be mūsų sutikimo griežtai draudžiama.